Fransar på röllakan

Fin med lin

Fransar på röllakan är gjorda av lin. Tyvärr är lin dock inte lika hållbart som bomull. Vi kan ge din matta nytt liv genom att byta ut fransarna helt, eller göra punktinsatser efter behov.

Komplett byte av frans på röllakan

Först matchas den gamla fransen, avseende färgnyans och tjocklek. Sedan klipper man bort resterna av den gamla, slitna fransen. En ny linfrans fästs genom att sys fast i varpen. Den klipps till lämplig längd och flätas sedan på traditionellt vis.

Hål

Slitage, slitveck, husdjur och skadeinsekter är de vanligaste orsakerna till hål i mattor. För att laga hål i luggen krävs det såväl gediget hantverkskunnande som tillgång till rätt garner och färger. Men det är väl värt det. Ett skickligt utfört arbete, lämnar inga synliga spår efter sig.
Lappa som alternativ

Tycker du att det är för dyrt att laga mattan, kan vi alltid lappa den och sy ner kanterna på hålet så att det inte löper upp och blir större. Är hela mattan sliten, kan man till och med fodra den.

Undvik hål i mattan

Det bästa sättet att undvika hål i mattor, är att variera slitaget. Beroende på hur du har möblerat, kan du till exempel rotera din matta en gång om året. Har du mycket tunga möbler, eller smala spetsiga ben på möblerna kan du också överväga att använda möbelkoppar.