Hur ofta behöver jag tvätta min matta?

På en höft behöver du antagligen tvätta din matta minst vart 15:de år.

Så här kontrollerar du om din matta är smutsig:

Lägg ett vitt papper på mattan. Lyft upp och håll i ena hörnet, och klappa på mattan, från baksidan. Kommer det ut ett dammoln är mattan smutsig och behöver tvättas. Smutsen syns lättast mot det vita pappret.

Lite damm och ullfibrer finns det även i nya mattor, då de kan ludda. Det är bara ull som har trillat ner i mattan vid klippning. En större mängd damm och smuts betyder dock att mattan är smutsig.

Ett annat sätt att kontrollera mattan är att vika den parallellt med franskanten och titta ner i mattan. När luggen öppnar sig och visar en knutrad tittar du på varpen och inslaget. Ser de smutsiga ut? Finns det som en fin sand i botten av mattan? Är svaret “ja”, behöver din matta tvättas. Du kan tyvärr aldrig nå ner i botten på mattan med endast en dammsugare.

Förutom att en ren matta är vackrare och glansigare samt blir mjukare och skönare att gå på, så håller den även skadedjuren borta.

Vad betyder det när man pratar om att mattor “blöder”?

En del mattor “blöder” om du försöker att tvätta dem själv, eller ta bort enstaka fläckar.

Går det att få bort färgfällningar i mattan?

Ja, mestadels kan vi faktiskt få bort fällningar ur mattan.

Hur förvarar jag min matta?

En matta ska förvaras väl ihoprullad och fuktfritt i ett jämnt rumstempererat utrymme. Skadeinsekter trivs till exempel på varma, mörka platser. Låt inte mattan ligga direkt mot ett cementgolv.

Vid långtidsförvaring (mer än några månader) rekommenderar vi att du tvättar mattan och rullar ihop den med ett skyddande lakan eller papper runt. Självklart kan det inte finnas möss eller andra gnagare i förvaringsutrymmet.

Vi rekommenderar inte att ni använder malbollar eller naftalen, då de tyvärr är effektlösa och odören kan vara svår att få bort. Röd cederolja hjälper mot pälsänger.

Måste jag alltid använda en underläggsmatta?

En underläggsmatta (i filt med gummerad baksida) förlänger en mattas livslängd. Den skyddar undersidan mot ojämnheter, gör mattan mjukare att gå på och förhindrar att mattan “halkar runt” på golvet.

En underläggsmatta bör alltid användas till äldre mattor, tunna, mjuka mattor, röllakan, ryor, samt lappade och lagade mattor. Om ditt golv är ojämnt rekommenderar vi också en underläggsmatta. Tjockare mattor behöver oftast inte ett underlägg.