Kemtvätt

Tyvärr tål inte alla mattor vatten. En del “blöder” (färgarna i mattan färgar av sig på varandra) av vatten, andra krymper. Som tur är finns det dock alternativ. Om din matta inte tål vatten så kemtvättar vi den.

Avdammning

Innan mattorna tvättas måste man piska dem. Detta sker mest effektivt när mattan ligger plant med luggen neråt. Damm, sand och annat skräp skakas ut ur mattan och luggen återfår redan här en hel del av sin rörlighet och mjukhet.

Kemtvätt

Mattorna plantvättas i kolväte. Att använda flytande kolväte är idag den mest miljövänliga formen av kemtvätt. Vätskan används i ett slutet system och alla rester blir omhändertagna på vederbörligt vis.

Centrifugering

Mattorna rullas ihop inför centrifugeringen för att undvika brytveck.

Torkning

För att undvika färgskiftningar i den nytvättade mattan är det viktigt att luggen ligger åt samma håll i hela mattan när den torkar. Detta resultat uppnås bäst genom att mattan får hängtorka i luggens riktning.För att undvika att mattan krymper torkas den i rumstemperatur med hjälp av luftavfuktare. En vanlig matta torkar på ett dygn; ett och ett halvt om den är särskilt tjock. Mattor som riskerar att bli bubbliga vid tvätt torkas mycket väl uppspända och bibehåller därigenom sin form.

Fläckar

Har din matta fläckar? Läs mer om hur vi får bort dina fläckar.