Mattskötsel

Dammsugning

Dammsug din matta regelbundet. Ju mer smuts du får bort från ytan desto mindre kan tränga in i mattan och orsaka slitage. Använd endast ett vanligt munstycke, inga roterande varianter, då de kan slita sönder såväl lugg som frans.

Mattan skall dammsugas medluggs, inte fram och tillbaka. Dammsug inte fransarna, då det sliter onödigt mycket på dem. Glöm inte heller att dammsuga under mattan. Smuts och småstenar kan skava på mattan och förstöra den underifrån. Minst en gång om året bör du vända på mattan och dammsuga baksidan. Grundrengöring av mattor är dammsugning och vädring.

En smutsig matta slits snabbare.

Ullmattor är naturligt smutsavvisande. Utformningen av ullens fibrer gör att smutsen har svårare att fästa, varför de är lättare att hålla rena än mattor i andra material.

Tvätta vävda mattor själv

Vi rekommenderar att ni lämnar in vävda mattor för professionell tvätt. Men om ni vill försöka tvätta dem själv, vill vi ge lite goda råd.

Plantvättning

De flesta vävda mattor tål vatten, men de bör plantvättas – i tvättmaskiner får de vikveck. Tvätta mattan med en långborste under rinnande vatten. Använd ett milt tvättmedel och skölj noga. För att inte fuktskadas måste mattan torkas snabbt. Detta sker enklast en varm sommardag med frisk vind. Helst ska de dock inte torkas i direkt solljus, då det kan bleka färgerna.

Piskning

Du bör aldrig piska dina mattor. De kan faktiskt gå sönder. Vänd istället mattan upp och ner, dammsug av den, eller daska den försiktigt i botten.

Slitage

Skydda din matta om du ställer saker på den.

Blomkrukor

Blomkrukor bör alltid ställas på något form av stativ/underlägg som sörjer för god luftcirkulation mellan krukan och mattan. Även en vattentät kruka får kondens under sig.

Möbler

Möbler som står still på mattan kan skapa “gropar” i mattan. Om du har tunga möbler med smala ben rekommenderar vi att du använder möbelkoppar för att minska slitaget.

Solljus

Bäst för mattan är det om den inte utsätts för direkt solljus. Detta kan dock vara svårt att undvika. Om din matta utsätts för sol, rotera mattan med jämna mellanrum så att den bleks jämnt.