Skjutdörrar

Skjutdörrar är det optimala valet för dig

Möjligheterna med hur man designar rummet är till att börja med fler. Standardstorlekar brukar finnas i upp till hela 12 meter och erbjuder en mycket bekvämare passage att ta sig igenom. Antalet paneler/delar som kan skjutas är möjligt att anpassa, från en och upp till motsvarande sex dörrar i bredd. Vissa delar av en skjutdörr kan vara fasta och vissa är rörliga delar. Nu är inte användning av skjutdörrar begränsat till passager. Exempelvis ut till altan eller mellan olika delar av rum, utan används med fördel i samband med förvaringsutrymmen, garderober och för att avskärma i princip var som helst . Som val för garderob är de särskilt lämpliga eftersom de sparar plats i jämförelse med en vanlig dörr som öppnas utåt eller inåt. Möbler kan placeras närmare dörren. Kanske har du en hög vas eller ett vacker och stor blomster arrangemang vilken du vill ställa vid ett mindre bord precis bredvid dörren. Med skjutdörrar blir inte positionen påverkad av något som öppnas och döljer prydnaden. Vill man ha det bästa av bägge världar under sommarmånaderna, när man vill kunna släppa in frisk luft samtidigt som insekter hålls ute finns eleganta lösningar för skjutdörrar där dessa kan kombineras med paneler som håller mygg och insekter ute. Och värdesätter man sin vy ut mot en trädgård eller helt enkelt vill att mer ljus släpps in i hemmet är en skjutdörr rätt absolut det bästa valet.

Skjutdörrar i trä är vackra
Trä materialet i Skjutdörrar av trä har flera fördelar gentemot metall när det gäller skjutdörrar. Med materialet kan man lätt konstruera vilken form eller storlek som helst. I förhållande till vikt har den en bättre hållbarhet och det är lättare att behandla för att bibehålla kvalitén i vilket klimat som helst, vare sig det är kallt eller varmt. Det är dessutom relativt enkelt och billigt att renovera. Trä är även en av de bästa naturliga isolatorerna på planeten. Oavsett om det är väldigt kallt eller extremt varmt utomhus så släpper en skjutdörr i trä inte in alls igenom lika mycket jämfört med andra material som t.e.x skjutdörrar i aluminium. Är man dessutom känslig för ljud eller lever i ett område där det förekommer mycket oljud är trä ett av de material som absorberar ljud bäst. Inte minst är materialet överlägset i skönhet och skänker en unik värme till ett rum som kan bli väldigt dramatisk och spännande om man väljer att våga lite extra. Därför är skjutdörrar i trä en favorit bland arkitekter var sig det gäller hem eller kontorsbyggnader.

Skjutdörrar i ädelträ som Ek, lönn eller valnöt
Val av trä är givetvis avgörande för vilken känsla som skjutdörren kommer förmedla. Valnöt och lönn med sin ljusare färg ger en helt annan stil än exempelvis mörkare ekträ, och varje träslag kan ytbehandlas på olika sätt. Antingen i fabrik, eller för all del hemma. Trä är ett levande material som kräver särkilt underhåll. Vill man behålla det naturliga utseendet kan man t.ex. vid behov behandla dörren med linolja. Alternativt kan man måla hela skjutdörren med färg. Väljer man att måla hela dörren skall man vara särskilt noga med undersidan som är det mest utsatta området på dörrar. Är man tillräckligt vågad och materialet tillåter kan man snida ut mönster eller hela bilder i skjutdörrarna. Med stenciler kan man enkelt måla på färgade, dekorativa mönster och vill man tillföra både ett lite annorlunda utseende samt ge dörren en till funktion kan man fästa en spegel på den.

Skjutdörrar passar i alla sammanhang
De flesta skjutdörrar i hem brukar vara installerade på garderob eller altan, men de kan med fördel användas på annat sätt. En två-dörrars vit i trä med glasrutor kan vara snyggt som avskiljare mellan en större entré och ett vardagsrum. Vill man dela upp ett rum utan att behöva bygga en vägg, t.ex. om man har barn och de blivit lite äldre, så kan man enkelt lösa detta med skjutdörrar. Har man en källare där man använder en del som TV- och spelrum och en mindre del som kontor blir en snygg skjutdörr i trä perfekt om man vid tillfälle skulle vilja kombinera ytan för någon större tillställning eller ett projekt. Har man ett kombinerat vardagsrum och matsal kan en elegant skjutdörr som delar de två ge alternativ utan att för den skull begränsa på det sätt en vägg med vanlig dörr gör. Vill man dölja ett utrymme men behålla det minimalistiska i dekoren är en skjutdörr åter ett bra val. Det finns ingen gräns på var en kan användas eller vilken stil man kan välja. Förutom själva valet av trä och hur det är behandlat kan man givetvis sätta en speciell prägel genom val av handtag och beslag som även de finns i en rad olika material, färger, storlekar och stilar så att de kan matchas med övrig dekor i rummet. Man kan välja färdigtillverkade, kompletta set av skjutdörrar eller vara sin egen hantverkare och bygga helt själv. Ger man sig på projektet att bygga sin egen skjutdörr i trä skall man tänka på de olika träslagens densitet och vilken vikt man måste ta i anspråk för att öppna och stänga den. Både vad gäller handtag såväl som spåret vilket dörren skall hänga i. Metallskenan som monteras ovanför själva dörren skall inte bara klara den vilande tyngden utan även påfrestningen när dörren via de hjul som fästs på toppen skjuts fram och tillbaka. Designar man sin egen dörr är det lämpligt att börja med att rita upp på papper och skall särskilt tänka på att göra själva dörren något större än öppningen för att förhindra drag. Oavsett hur man går tillväga är en skjutdörr i trä något som höjer det övergripande intrycket i varje rum.